Przepis na sałatkę z bakłażanem
KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA
Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.
Plastry bakłażanów układamy na patelni grillowej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dymki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i przypiekamy na patelni razem z bakłażanami.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.
Całość skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.