• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Blog kulinarny

Znajdziesz tutaj przepisy na różne dania.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na sałatkę z bakłażanem

 Składniki; bakłażany – 2 szt. cebula dymka – 2 szt. świeża mięta – 1 garść pomidorki koktajlowe – 100 g ser feta – 70 g czosnek – 2 ząbki skórka otarta z ½ limonki sok wyciśnięty z ¼ limonki sól – 1 szczypta pieprz biały mielony – 1 szczypta oliwa z oliwek – do skropienia bakłażana i sałatki

 

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.

Plastry bakłażanów układamy na patelni grillowej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Dymki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i przypiekamy na patelni razem z bakłażanami.

KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.

Całość skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.

16 kwietnia 2020   Komentarze (2)
sałatka  
ada2002
16 kwietnia 2020 o 16:09
Świetnie smakuje
ada2002
16 kwietnia 2020 o 16:05
Pyszna sałatka

Dodaj komentarz

Ada2002 | Blogi